Historie
1937 School of Economic Science, Londen
Leon McLaren (1911-1994) richtte in 1937 de Britse School of Economic Science op. De School voor Filosofie werkte in haar beginjaren nauw samen met de Britse School. McLaren was een Schotse advocaat met bijzondere interesse voor de wetten van het menselijk gedrag. Hij baseerde zijn eerste lessen op de ideeën van de Russische denkers Gurdjieff en Ouspensky. In 1960 ontmoette McLaren in Londen de Indiase leermeester Maharishi Mahesh Yogi (die bekend werd doordat hij de Beatles tot zijn volgelingen kon rekenen). De Maharishi leerde McLaren mediteren en bracht hem in contact met de ‘Shankaracharya van het Noorden’, een Indiase guru (leraar) in de advaita vedanta filosofie.
De advaita vedanta is een eeuwenoude leer die omschreven kan worden als een humanistische stroming op het snijvlak van religie en filosofie.
1961 School voor Filosofie, Amsterdam
McLaren ondernam meerdere reizen naar India, steeds om vragen te stellen aan de Shankaracharya. De School of Economic Science, die plaatselijk de ‘School of Philosophy’ werd genoemd, breidde zich in hoog tempo uit over de hele wereld.
In Amsterdam werd in 1961 de School voor Filosofie opgericht. McLaren bracht hier regelmatig verslag uit van zijn inspirerende gesprekken met de Shankaracharya. In Nederland maakte de School voor Filosofie een stormachtige groei door. Op het hoogtepunt van de groei, in de jaren tachtig, telde de School duizenden studenten en vestigingen in zeven steden. In die tijd werd ook duidelijk dat er verschillende meningen bestonden over het al dan niet vasthouden aan de strenge Britse tradities waaruit de School was voortgekomen. Na de dood van McLaren in 1994 en van de Shankaracharya enkele jaren later, werd ampel gediscussieerd over de toekomst van de School. In 2002 kwam hier een einde aan en maakte de School voor Filosofie in Amsterdam zich op voor een frisse start.
Midden in de Maatschappij
De huidige School voor Filosofie staat midden in de maatschappij en is wat hij moet zijn: een inspirerende plek om waardevolle levenslessen te leren.